10 Adımda Kolaylıkla Sınav Kazanmak Nasıl Olur- IV
Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Lise Giriş Sınavı ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (LGS/YKS) her geçen gün yaklaşıyor, geliştirdiğim Mind on Metot’la kazanacağınız hızlı okuma, anlama becerileri ve sınav stratejileri ile kolaylıkla sınav kazanmak nasıl olur? Çalışmalarınızı daha sistemli ve işlevsel olması için 10’ar madde halinde yazdığım serinin dördüncüsü…
- Zor Sorular…
Neredeyse tüm sınavlarda bu zor sorulardan bir tane mevcuttur. Ne kadar iyi hazırlanmış olursanız olun aklınızı karıştıran bir soru mutlaka karşınıza çıkar. Bunun yol açtığı paniği yenmek ve soruyu cevaplamanın bir yolunu bulmak çok önemlidir. Öncelikle anlayarak ve hızlı okuyabiliyor olmalıyız. Soruları cevaplamaya her zaman en iyi bildiğiniz sorudan başlamalısınız. Bunun üç avantajı vardır:
1-) Özgüveninizi arttırır.
2-) Size zaman kazandırır.
3-) Sizi zorlayacağınızı bildiğiniz bir soruyla uğraşmanın doğal olarak yol açtığı paniği uzakta tutar.
Zor soruyla karşılaştığınızda soruyu okuma metodunuzla 2-3 defa okuyun, sorunun konusu ile ilgili anahtar kavramları hatırlayın ve not alın. Bu kavramlar sizi doğru cevaba götürecektir. - Gizli Mesajlar
Dersleriniz konusunda gerçekten farklı bir yöntem denemek istiyorsanız, bilinçaltı öğrenme tam size göre. Az emek, çok kazanç. Daha ne istersiniz? Bilinçaltı öğrenme nedir? En basit tanımıyla, bilinçaltı öğrenme sürecimize verilen isim. Bir yandan başka bir iş yaparken bir yandan da bu yolla bir şeyler öğrenebiliyoruz. Hatta uyurken bile öğrenebilirsiniz. Bilinçaltımız doğum anından itibaren, yaşadığımız her şeyi içine alma yeteneğine sahiptir.
En önemlisi bu bilgileri daha sonra kullanmak için saklar, düzenler ve yorumlayıp düşünce kalıplarını oluşturur. - Bir Millik Koşu Rekorunu Kırmak…
Roger Bannister bir mili 4 dakikanın altında koşuncaya dek, başta tıp uzmanları olmak üzere herkes bunun imkansız olduğuna inanıyordu. Ama Bannister böyle düşünmüyordu, önünde bir örnek olmamasına rağmen bunun mümkün olduğunu düşünüyordu. Peki bu inanca nasıl varmıştı? O koşuyu defalarca kafasında canlandırmış, ideal bir koşuda yaşanacak olan her şeyi en ince ayrıntısına kadar, an be an hissetmiş, görmüş ve yaşamıştı. Yarış günü geldiğinde, koşunun her saniyesi Bannister’in zihninde zaten hazırdı, geriye sadece çıkıp o koşuyu gerçek zamanlı olarak yapmak kalmıştı.
Ve sizler sevgili öğrenciler, “lütfen şimdi sınav kağıtlarını açın” uyarısına kadar zihninizin gücünden faydalanın.
- Proje Zamanı…
Bitirme projeleri, bitirme tezleri ve dönem raporlarından kaçış yok. Ortalama bir notla yetinmek istemiyorsanız işte bu sizin için bir fırsat: projelerinizi iyi hazırlayın ve yüksek notlarla döneminizi kapatın. Tezler, projeler ve raporlar; sadece olgu ve rakamları hatırlama yeteneğinizi ölçmez. Burada, özgün fikirler ve araştırma da işin içine girer. Bu görevlerin sınavlardan daha az stresli olması da sizler için cabası. Proje zamanı geldiğinde kendinize sorun:
1-) Projemin konusunu ne seçersem bana katkı sağlar?
2-) Projeyi nasıl ele almalıyım ki daha iyi olur? - Kopya Çekmek…
Kurnazca bir plan gibi görünebilse de kopya çekmek aslında kötü bir fikirdir. İster tembel olun, ister aklınız kurnazlığa çalışıyor olsun, kopya çekmek, sağlam bir sınav tekniğinin yerini asla ve asla tutmaz. Eninde sonunda kopya çekmek çok küçük düşünenlerin işidir. Kolunuzdaki silinmiş yazıları okuyuncaya ya da arkadaşınızın size ne söylediğini anlayıncaya kadar, kendiniz en az sınav kağıdınızı iki kez doldurursunuz. Kopya ile belki iyi bir not alabilirsiniz; ama hiç bir zaman gerçek gururu yaşayamazsınız. Kopya çekmek zaman alıcıdır. Üstüne üstelik çok pahalıda olabilir. Siz yine o iki kulağınızın arasındaki aygıta güvenin-evet, kendi beyninize. - Eleştirel Düşünme Becerilerini Edinin!
Aşağıdaki maddeleri yapabiliyorsanız, eleştirel düşünme becerilerini edinmişsiniz demektir:
-Bir konuda kilit sorular oluşturabilmek,
-Bir konuda geniş ufuklu düşünebilmek, kendi bakış açınızda dahil olmak üzere bu fikrin doğru olup olmadığına karar verebilmek,
-Bilgiyi sınıflandırarak yeniden düzenleyebilmek, bütün olan her şeyin birbirine nasıl bağlandığını görebilmek,
-Topladığınız olgular genelinde kendi görüşlerinizi geliştirebilmek,
-Kendi fikir ve kanılarınızı başka bilgiler ile karşılaştırarak doğruluklarını sınamak… - Kendi Sınav Tarzınızı Oluşturun!
Kendinizi sınava hazır hissetmek paha biçilmez bir duygudur; ama bununla yetinmek istemiyorsanız, yapılacak en iyi şeylerden biri kendi sınav tarzınızı oluşturmaktır. Her ders için kendinize farklı bir sınav tarzı oluşturabilirsiniz. Kendi sınav tarzınızı oluşturduğunuzda, soru üzerine uzun uzun düşünmenize gerek kalmaz, soruyu hızlıca cevaplayıp geçebilirsiniz. Bu da sizlere sınav esnasında epey bir vakit kazandırır. Konulara göre sorulan soru tarzları aslında sınırlıdır. Sınav tarzınızı oluştururken geçmiş yıllarda çıkan sorulara göz atın ve kendi tarzınızı kolaylıkla belirleyin. - Ve Artık Bitti!
Oldu ve bitti! Artık sınav anına tekrar geri dönemezsiniz. Cevaplarınızı verdiniz ve bunları değiştiremezsiniz. Sonuçları bekleme zamanı… Sınava yeterince hazırlanmışsanız, sorular üzerine çok fazla konuşma isteğiniz olmaz. Bu durumda, verdiğiniz sınav kağıdının iyi veya kötü olduğunun ve sınav sorularını en iyi şekilde cevaplayıp, cevaplayamadığınızın büyük ölçüde farkında olursunuz. Elinizden geleni yaptığınıza inanıyorsanız, sınavdan alacağınız not, sizin için en iyi nottur. Şimdi rahatlama zamanı. - Unutma, Sen Çok Değerlisin…
Bazen sınav sonuçları belli sebeplerden dolayı beklediğiniz gibi gelmeyebilir. Bu durumda kendinizi karamsarlığa bırakmayın… Önünüzdeki maçlara bakın… Yeterince hazırlanmamış olabilirsiniz, sınav heyecanına yenik düşmüş olabilirsiniz, çalışmaya geç başlamış olabilirsiniz, soruları iyi okumamış olabilirsiniz… Kendinize sorun, niçin böyle olduğunu ve cevabı bulun. Bu sorunu nasıl çözebileceğinizi araştırın. Ve o zaman istediğiniz her şeye ulaşacaksınız… - Öğrenmeyi Eğlenceli Hale Getirin…
Sınavlar bitmiş olabilir; ancak öğrenme kavramı hayatımızın her noktasında birlerle. Liseden sonra, üniversitede, daha sonra yüksek lisansta, mesleki eğitimlerde ve hayatın tümünde…
Çoğu kişi öğrenmeyi sınavlardan dolayı zorunluluk kavramıyla bağdaştırmayı seçiyor ne yazık ki.
Halbuki öğrenmenin ve bilmenin özgürlüğünü ne kadar erken seçerseniz, hayat size o kadar büyük kolaylık sağlar… Kolaylıkla öğrenmeyi seçin.
Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Sevgilerimle
Öznur Karaeloğlu
Sorularınız için:
E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com
https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/
https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu
https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/