Görsel, İşitsel, Kinestetik Ders Çalışma Yöntemleri
Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Öğrenme kişilerin hayatları boyunca davranışlarında meydana gelen uzun süreli değişimlerdir. Bir davranışın öğrenildiğinin anlaşılması için öğrenilen bilgi ve becerinin kalıcı olması gerekmektedir. Öğrenme hayat boyu devam eder. Öğrenen bireyler içinde bulundukları evrene ve yaşama daha farklı anlamlar yükler ve kendi konumunu da yeniden belirler.
Öğrencilerin öğrenmesi en kolay nasıl olabilir?
Kişiler kendi öğrenme davranışlarının farkına vardıklarında yani kendi anlama, algılama, hafıza denilen bellekte depolama yöntemini bildiklerinde daha kolay öğrenmeye başlarlar. Özellikle öğrenci kendini ‘öz değerlendirme, öz disiplin ve özdeğer’ becerisine sahipse başarıları katlanarak artar. Eğer çocuklarınız var ve yaşı küçük ise yazdığım öğrenme tiplerine tekrar bakarak çocuklarınızı yeniden değerlendirebilirsiniz. Eğer LGS ya da YKS gibi merkezi sınavlara hazırlanan öğrenciyseniz kendi öğrenme yönteminizi belirleyerek çalışmalarınızı daha etkin hale getirebilirsiniz. Öğrenme tiplerinden biri diğerlerine göre daha baskındır fakat öğrenme yöntemleri görsel öğrenme, sözel öğrenme ve kinestetik öğrenme olarak düşünülse de kişilerde tüm öğrenme yöntemleri mevcuttur. Biri öne çıkar fakat diğerleri daha geride olsa da yine vardır. Şimdi kendinize şunu sorarak başlayabilirsiniz: En kolay şekilde öğrendiğim yöntem hangisi ve bunu nasıl geliştirebilirim? Baskın öğrenme yöntemim dışındaki öğrenme yöntemlerinde kendimi nasıl geliştirebilirim?
Görsel Öğrenenler
Dünyayı görüntülerler anlamlandırırlar. Konuşmalarında sık sık ‘göz kamaştırmak, konuya yakından bakmak, gözünün önünde olmak’ gibi görme ile ilgili kelimelerle konuşurlar. Konuşmaları hızlıdır, konudan konuya atlarlar. Hayal güçleri yüksektir. Yenilikçi ve yaratıcıdır.
Ders çalışırken ne yapabilirler?
Okudukları metni gözlerinde canlandırabilirler. Konunun akıl haritası gibi görsel şemalarını çıkartabilirler. Renkli kalemler, renkli dosya kağıtları gibi farklı renkleri aynı anda kullanabilirler. Çalıştıkları konunun kolaj çalışması gibi tek bir kağıt üzerinde farklı renkte kalemlerle özetini çıkartabilirler.
Sözel Öğrenenler
Dünyayı sözler ve seslerle anlamlandırırlar. Söylenen sözler onlar için çok önemlidir. Konuşmaları ritmik ve düzenlidir. Konudan konuya atlamazlar, sırayla anlatırlar. Orta hızda konuşurlar. Genellikle kendi içlerinde de konuştuklarından dalgın gibi görünebilirler. Konuşmalarında ‘kulağıma öyle geldi, kendimi dinleyince anladım ki’ gibi sesle ilgili kelimeleri söylerler.
Ders çalışırken ne yapabilirler?
Öğrendikleri konuyu içlerinden kendi kelimeleri ve cümleleri ile tekrarlayabilirler. Derste öğretmen anlatırken konuyu daha iyi öğrenirler dolayısıyla konuyu öğretmenden dinledikten sonra arkadaşlarıyla birbirine anlatarak çalışınca daha iyi öğrenirler. Kendi seslerini ses kayıt cihazına kaydedip tekrar tekrar dinleyebilirler. Kitap okurken dudaklarını kıpırdatıp fısıltı gibi ses çıkarıyorlarsa buna izin verilmelidir.
Kinestetik Öğrenenler
Dünyayı his ve duygularla anlamlandırırlar. Çok hareketlidirler. Konuşmaları daha tane tanedir. Konuşurken kendi duygularına bazen de karşısındaki kişinin duygularına çok odaklanır. Konuşmalarında ‘yoğunluk, derinlik’ gibi soyut içerikli kelimeleri kullanırlar. Konuşma sırasında elleri ile karşısındaki insana ya da nesnelere dokunmayı severler. Duyguları iyi tanıdıkları için çok iyi duygu tahlilleri yapabilirler.
Ders çalışırken ne yapabilirler?
Öğrenme ortamı kişinin duygularını rahatlatmalıdır. Kişi en kolay nasıl güdüleniyorsa o anki duygu durumunu tekrar öğrenme sırasında da canlandırmalıdır. Öğrenilen konunun o anda ya da gelecekteki olası faydaları hissedildiğinde kişi çalışmalarını daha uzun süre devam ettirebilir. Öğrenilenler yazılarak kişinin iç düzenlemesinden yeniden geçmelidir. Öğrenilenler ile hatıralar arasında bağ kurulduğunda kişi bu öğrendiklerini kolay kolay unutmaz.
Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Kolaylık ve sevgiyle
Öznur Karaeloğlu
Sorularınız için:
E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com
https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/
https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu
https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/