Karneler Bize Ne Gösterir?

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Bir eğitim öğretim dönemi boyunca yapılan sınavlar sonucunda öğrencilerin değerlendirilmelerini amaçlayan karneleri nasıl okumalıyız? Çocuğunuzun sevdiği ve başarılı olduğu dersler ile belki de aynı oranda başarılı olmadığı ve çeşitli nedenlerden dolayı sevmediği dersler olabilir. Karneleri bir değerlendirme aracı olarak düşündüğünüzde size bir yol haritası sunacaktır. Çocuğunuzun başarılı olduğu dersler genellikle yetenekli olduğu ve sizlerin desteğiyle parlayabileceği alanları işaret eder. Eğer diğerlerine göre başarısız olduğu dersler var ise bunlar da güçlendirilmesi gerekenler olarak sizlere bu konularda eyleme geçmeniz gerektiğini anlatıyor olabilir. 

Karneleri nihai sonuç gibi düşünmek yerine öğrencinin özdeğerlendirmesini yapabileceği bilgi notu, paylaşım aracı olarak görmek doğru olacaktır. 

Çocuğunuzun notlarından bağımsız olarak gerçekten başarılı olduğu hangi dersler var? Bu derslerle ilgili onun vizyonunu nasıl genişletebilirsiniz? 

Başarılı olma durumu başarının deneyimlenmesi ile gelişir. 

Genellikle ebeveynler çocuğun başarısız olduğu alanlara yatırım yapar. Oysa başarılı olduğu alanlarda çocuğun doğal atmosferini desteklemek ve nispeten başarısız olduğu alanlara geçişler yaptırmak çocuğun kendi hakkındaki düşüncelerini rahatlatır. Başarı atmosferinde olan çocuklar kendilerine dair özdeğerlendirmelerini daha objektif yapabilirler. Kendilerini geliştirebilecekleri alanları daha iyi gözlemleyebilirler. Birçok çocuk mükemmeliyetçilik sebebiyle, başarısız olma korkusuyla adım atmadıkları için belki de onların geleceklerinde çok etkili olacak yetkinlikleri ıskalıyorlar. Ebeveynlere düşen bazı sorularla çocuklarının bu konuda düşünmesini sağlamak. Direktif verir gibi emir kipli cümleler kurmak yerine çocuğun kendi hakkında düşünmesinin yolu açıldığında sizin üzerinizdeki baskı hafifleyecektir. 

Düşünmeyi öğrenmiş bir çocuk kendi hayatına dair ‘karar alma, sonuçlarıyla yüzleşebilme’ sorumluluklarını da edinir. 

Karneler akademik olarak öğrencinin doğru çalışıp çalışmadığını, becerisinin yüksek olduğu alanları ya da düşük olduğu alanları gösterir. Başarısız çocuk yoktur, kendi doğru çalışma yolunu, yöntemini bulamamış çocuk vardır. 

Ebeveynler çocuğun hayatında rehber gibi yol gösteren olmayı seçtiklerinde, onların kendi hayatlarının mimarları olduğunu fark ettirdiklerinde her şey kolaylaşır. 

Çocuğunuzun gerçekten sevdiği ve olağanüstü bir adanmışlıkla üzerine gittiği neler var? Siz ona bu konularda nasıl bir destek sunuyorsunuz? Çocuklarla ilgili en önemli konulardan biri onların yaratıcılıkları. Mind On Method ile tasarladığım kişiye özgü ‘Okuma Temelli Öğrenme’ çalışmalarımda çocukları çok iyi gözlemliyorum. Onların yaratıcı fikirlerini, söylemlerini zaman zaman onlara kendi cümlelerimle tekrar ediyorum. Sizler de çocuklarınızın bahsettiği konular nelerse o konularda onun söylediklerini kendi kısa cümlelerinizle geri yansıtabilirsiniz. Çocuk onu duyduğunuzu, ilgilendiğinizi böyle anlar. Düşüncelerinin değerli bulunduğunu böyle fark eder. Ebeveyn olmak demek çocuğun hayatını projeye dönüştürmek değildir. Zamana ihtiyaç gösteren ve adım adım ilerleyen bu süreçte çocuğunuzun ayak hızında, ondan daha ön görülü olarak yanlış yapsa bile yanlışlarından öğrenerek ilerlemesi için teşvik edebilirsiniz. 

Öncelikle siz kendinize sorun

Bu karne sizin için ne ifade ediyor? Sonra da çocuğunuzun yetenekli olduğu alanlarda yatay açılımları nasıl destekleyebilirsiniz? Hemen bir örnek vereyim. Geçenlerde bir okulda ‘Hızlı Okuma ve Motivasyon’ temalı bir seminerde öğrencilere şunu sordum: En çok ne yapmayı seviyorsunuz? Kimi futbol dedi, kimi resim, kimi müzik…Kimse matematik, fen ya da Türkçe demedi. Ben de onlara şunu sordum. Kimler en sevdiği futbolcunun hayat hikayesini biliyor? Yıllar önce izlediğim bir tenis müsabakasını anlatarak o maçtan öğrendiklerimi onlarla paylaştım. Amacım sadece izleyici olmamak. Birkaç adım dışarı çıkarak o insanları başarılı yapan faktörleri onlara algılatabilmek idi. 

İster futbolcu, ister müzisyen, isterse ressam olsun hepsinin hayatında bir çok zorluklar yaşanmış. Onlar olağanüstü bir adanmışlıkla devam etmişler. En iyi yaptıkları işi bulmuşlar ve çalışmışlar. Aslında hangi alana ilgi duyuyorlarsa o konuyla ilgili olan pek çok bilgiyi çocuğun hayatına dahil etmeye özen göstermelisiniz. 

Karneden yola çıkarak aslında size bir yol haritası sunmaya gayret ettim. Her bir çocuk çok kıymetli…Hepsi için dileğim kendi hayatlarının kahramanları olmalı. Sizlerin sevgisinin ve yol göstericiliğinin ışığında…

Sevgilerimle

Öznur Karaeloğlu 

https://linktr.ee/OznurKaraeloglu

https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/

https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu

https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/

https://www.facebook.com/okaraeloglu

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

270

Related Posts

Your Shopping cart

Close