Online Eğitimde Çocuklarınızın Daha Başarılı Olması İçin Ne Yapabilirsiniz?

Online Eğitimde Çocuklarınızın Daha Başarılı Olması İçin Ne Yapabilirsiniz?

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

 

“Zihinsel modeller dünyayı nasıl anladığımızdır. Sadece düşündüğümüzü ve nasıl anladığımızı şekillendirmekle kalmaz, aynı zamanda gördüğümüz bağlantıları ve fırsatları da şekillendirirler.” – Farnam Street 

Pandemi sürecinde bir çok dünya ülkesi çevrimiçi yani online eğitimle öğrenimlerine devam etmek durumunda kaldı. Ülkemizde ise pek çok eğitim kurumumuz örgün eğitim yerine uzaktan eğitime geçtiğinden öğrenciler farklı bir duruma adapte olmak zorunda kaldılar. Üstelik sadece öğrenciler değil ebeveynler de hem kendi işlerinde nasıl daha iyi olabileceklerini planlarken bir yandan da çocuklarına destek olmak için ne yapacaklarını düşünüyorlar. Bu kadar zaman çocuklara tabletle oynama diyerek elektronik cihazlardan uzak tutmaya çalışan ebeveynler şimdi çocuklarını ekran başında online olmaları ve derslerini daha dikkatli dinlemeleri için ikna ediyor. 

Bu değişim çocukları, öğrencileri nasıl etkiliyor? Aileleri nasıl etkiliyor? Pek çok kişi eğitimin örgün olmadığında yani okul ortamında canlı canlı olmadığında gerçekleşmeyeceğine inanıyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Pek çok ebeveynle olan konuşmalarımdan anladığım çocuklar çok kısa sürede bu duruma adapte oldular. Fakat yine de online ortamdan çıkıp arkadaşlarıyla buluşup aynı ortamı canlı olarak paylaşmak istiyorlar.  

Eğitim kalitesi online olunca etkilenir mi? 

Eğitim kalitesinden ziyade okulların hazır bulunuşlukları çok önemli. Bazı okullar hemen online eğitime geçebildiler ve öğrencilerine de bir çevrimiçi (online) yol haritası çıkarabildiler. Burada eğitimin kalitesinden ziyade öğrencinin tutumunun daha büyük resmi görmek üzerine evrilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bazı öğrenciler derste hiç kıpırdamadan durarak öğretmenini ekranın donduğuna inandırıyor. Bazıları elinde telefonla oyun oynarken ekran başında duruyor. Peki bu çocuklar online oyuna hazır oldukları kadar online eğitime hazır mı?

Online eğitimde ebeveynler ne yaparsa öğrenme ortamı daha iyi olur?

Bu konuda UNICEF’in Küresel Eğitim Şefi Robert Jenkins, çocukların evde kaldıkları süre boyunca eğitimlerinin yolunda gitmesine yardımcı olacak beş ipucunu ebeveynlere sunuyor:  

  1. Birlikte bir rutin planlayın

İnternette, televizyonda veya radyoda izlenebilecek, dinleyebilecek çocuğunuzun yaşına uygun eğitim programlarını etkileyen bir rutin oluşturmaya çalışın. Ayrıca, okuma süresi ve oyun süresini de hesaba katın. Günlük aktiviteleri çocuklarınız için öğrenme fırsatları olarak kullanın. Ve mümkünse bu planları birlikte yapın. Bir rutin ve yapı oluşturmak çocuklar ve gençler için çok önemli olsa da, bu zamanlarda çocuklarınızın bir miktar esnekliğe ihtiyaç duyduğunu fark edebilirsiniz. Faaliyetlerinizi değiştirin. Çocuğunuz, onlarla birlikte bir çevrimiçi öğrenme programını takip etmeye çalışırken huzursuz ve heyecanlı görünüyorsa, daha aktif olabilecekleri bir seçeneğe geçin. Ev işlerini birlikte güvenli bir şekilde planlamanın ve yapmanın ince ve kaba motor fonksiyonların gelişimi için harika olduğunu unutmayın. Mümkün olduğunca onların ihtiyaçlarına uyum sağlamaya çalışın.

  1. Açık görüşmeler yapın

Çocuklarınızı soru sormaya ve sizinle duygularını ifade etmeye teşvik edin. Çocuğunuzun strese karşı farklı tepkileri olabileceğini unutmayın, bu yüzden sabırlı ve anlayışlı olun. Çocuğunuzu konu hakkında konuşmaya davet ederek başlayın. Ne kadarını zaten bildiklerini öğrenin ve liderliklerini takip edin. İyi hijyen uygulamalarını tartışın. Düzenli ve kapsamlı el yıkama gibi şeylerin önemini pekiştirmek için günlük anları kullanabilirsiniz. Güvenli bir ortamda olduğunuzdan emin olun ve çocuğunuzun özgürce konuşmasına izin verin. Çizim yapmak, hikayeler ve diğer aktiviteler bir tartışma başlatmaya yardımcı olabilir. Endişelerini en aza indirmemeye veya bunlardan kaçınmamaya çalışın. Duygularını kabul ettiğinizden emin olun ve bunlardan korkmanın doğal bir şey olduğu konusunda onları temin edin. Onlara tüm dikkatinizi vererek dinlediğinizi gösterin ve istedikleri zaman sizinle ve öğretmenleriyle konuşabileceklerini anladıklarından emin olun. Onları sahte haberler konusunda uyarın ve güvenilir bilgi kaynaklarını kullanmaya teşvik edin.  

  1. Acele etmeyin

Daha kısa öğrenme seanslarıyla başlayın ve aşamalı olarak daha uzun hale getirin. Amaç 30 veya 45 dakikalık bir seans yapmaksa, 10 dakika ile başlayın ve oradan devam edin. Bir seansta, çevrimiçi veya ekran süresini çevrimdışı etkinlikler veya egzersizlerle birleştirin.

  1. Çocukları çevrimiçi koruyun

Dijital platformlar, çocuklara öğrenmeye devam etme, oyuna katılma ve arkadaşlarıyla iletişim halinde olma fırsatı sunar. Ancak çevrimiçi erişimin artması, çocukların güvenliği, korunması ve mahremiyeti için daha yüksek riskler getirir. İnterneti çocuklarınızla tartışın, böylece nasıl çalıştığını, nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve kullandıkları platformlarda video görüşmeleri gibi uygun davranışların nasıl göründüğünü bilirler. İnternetin nasıl, ne zaman ve nerede kullanılabileceği konusunda birlikte kurallar oluşturun. Özellikle küçük çocuklar için çevrimiçi riskleri azaltmak için cihazlarında ebeveyn kontrolleri ayarlayın. Birlikte rekreasyon için uygun çevrimiçi araçları belirleyin. (Rekreasyon, genel olarak “insanın yaşamını canlandırması ve yenilemesi” demektir. Boş zaman değerlendirme etkinlikleri diye de düşünebilirsiniz.) – Common Sense Media gibi kuruluşlar yaşa uygun uygulamalar, oyunlar ve diğer çevrimiçi eğlenceler için öneriler sunar. Siber zorbalık veya çevrimiçi uygunsuz içerik olayı durumunda, okul ve diğer yerel bildirim mekanizmalarına aşina olun, çok sayıda destek yardım hattı ve yardım hattı elinizin altında olsun. Dijital öğrenmeye erişmek için çocukların veya gençlerin kendi resimlerini veya diğer kişisel bilgilerini paylaşmalarına gerek olmadığını unutmayın.

  1. Çocuklarınızın eğitim aldığı okulla iletişim halinde olun

Bilgilenmek, sorular sormak ve daha fazla rehberlik almak için çocuklarınızın öğretmeni veya okulu ile nasıl iletişim halinde kalacağınızı öğrenin. Ebeveyn grupları veya topluluk grupları, evde eğitiminiz konusunda birbirinizi desteklemenin iyi bir yolu olabilir.

Kolaylık ve sevgiyle

Öznur Karaeloğlu

Sorularınız için: oznur@oznurkaraeloglu.com adresine mail gönderebilirsiniz. instagram.com/oznurkaraeloglu

linkedin.com/in/öznur-karaeloğlu

Kaynak: https://www.unicef.org/coronavirus/5-tips-help-keep-children-learning-during-covid-19-pandemic

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com

oznurkaraeloglu.com

https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/

https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu

https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/

https://www.facebook.com/okaraeloglu

https://linktr.ee/OznurKaraeloglu

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

132

Related Posts

Your Shopping cart

Close