Online Eğitimde İlkokul Öğrencilerinde Okuma, Yazma
Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Covid-19 salgını başladığından bu yana hayatımıza giren online eğitimle çocuklar, ebeveynler hatta öğretmenler bambaşka bir dünyaya adım attılar. Hepimiz değişen bu belirsizlik ortamında yönümüzü bulmaya çalışırken, çocuklarımızın da eğitimlerinin devamlılığını sağlamak için hangi adımları atmamız gerektiğini düşünmeye başladık.
Özellikle pandemi döneminde 1. sınıfın ikinci döneminde online eğitime geçen çocuklar okulun fiziksel şartlarının sağladığı avantajları kullanamadıkları için bu dönemde 1. sınıf olan ve okumayı yeni öğrenen çocuklar ile 2. sınıf olan çocuklara özel bir önem vermek gerekiyor.
İlkokul öğrencilerinin okumada neleri yapabilmeleri beklenir?
İlkokul öğrencileri ilk okumaya başladıklarındaki acemiliklerini atmış oluyorlar. 1. sınıfta sesleri birleştirirken şimdi kelimeleri hecelemeden seri olarak okuyorlar. Çocuğunuzda okurken hala heceleme var ise onunla gördüğünü söyleme alıştırmaları yapabilirsiniz. Bu alıştırmaları mutlaka süre tutarak yapmanızı öneririm. Mesela 1 dakika süre tutarsınız ve çocuğunuz çevresinde gördüğü nesneleri hızlıca yüksek sesle söyler. Bu alıştırmalar çocuğunuzun okuma sırasındaki gördüğünü de hızlıca söylemesini teşvik ederek, yardımcı olur.
Çocuğunuz neleri kolaylıkla yapabilir?
Sesleri birleştirerek tanıdık olmayan kelimeleri söyleme
Konuşma sesleri ile yazı arasındaki bağlantının farkına varma
Okuduklarının anlamını fark etme ve anlatma (az kelime ile anlatabilirler, önemli olan anladığını ifade edecek cümleleri kurabilmeleri)
Çocuğunuzun okumasını nasıl geliştirirsiniz?
Okuma motivasyonunu geliştirin
Okuma motivasyonunu sağlamak ilk sırada geliyor. Çocuğunuz okuma sırasında zorlanıyorsa ona daha kolay gelecek, az kelimeli, bir öyküde tek olay olan kitapları tercih edebilirsiniz. Çocuklar okumayı kolaylıkla başardıklarını görünce motivasyonları daha yüksek oluyor.
Çocuklarınız ile hikaye kurun
Çocuklarınızın üzerinde baskı kurmadan onların çevresinde gördüklerinden birlikte hikayeler kurun. Hikaye kurmak beyni çok besleyen bir etkinlik, aynı zamanda soyut düşünme becerisine de katkı sağlıyor. Bu yaştaki çocuklar somut işlemler döneminde olmasına rağmen arada soyut kelimeleri duyması da onların düşünme becerisinin gelişmesinde etkili oluyor.
Okuduğunuz kitabın karakterlerini konuşun
Bir kitap okuduğunuzda ana karakterin nasıl oluğunu konuşun. Ana karakterin normal hayatta da neler yapabileceğinin farkına varmasını sağlayın. Mesela doğa ile ilgili bir kitap okudunuz ve ana karakter çevre savunucusu olsun. Bu kişi doğaya zarar verecek bir şey yapar mı? Yapmaz, bu soru cevapları çocuğunuzla konuşun.
Kitabı hayatla birleştirerek yaşatın.
Kitap okumayı sadece kitapta bırakmayın. Çocuklar kitaptaki karakterleri kendi çevresinde de gördüklerinde okumaya ilgileri artıyor. Yine bir kitap aldınız ve meyvelerle ilgili diyelim. Siz markete ya da manava gittiğinizde çocuğunuzla kitaptaki konuları açarak sohbet geliştirebilirsiniz.
Okuduğunuz hikayeyi uzatın ve sonra ne olacağını tahmin ettirin
Çocuğunuza hikaye devam etseydi başka neler olurdu? Hikaye bittiğinde ne olabilir sorularını sorun. Soru sorduğunuzda çocuğunuz hikaye hakkında düşündüğü her anda anlam kurma becerisi artar. Yazarın hangi kelimeleri çok kullandığını da sorabilirsiniz.
Hikayeleri tekrar tekrar okuyup, okutabilirsiniz
Kitapları, hikayeleri tekrar tekrar okumak çocukların çok hoşuna gider. Böylelikle daha akıcı okumaya başlarlar üstelik hikayeye hakim olduklarından çok akıcı olarak anlatabilirler. Sizin amacınız çocuğunuzun kolaylıkla okuması ve okumayı sevmesi. Bunu unutmadan daha kolay okuyabileceği kitapları tekrar tekrar okutabilirsiniz ya da okuyabilirsiniz. Fakat mutlaka anlattırın.
Çocuğunuzla 5N1K Tablosu Yapın
Çocuğunuz birlikte kitap okurken 5N1K tablosu yapın.
Ne,
Ne zaman,
Nerede,
Nasıl,
Neden,
Kim,
Çocuğunuz 5N1K ile kitabı keşfederken, sorduğunuz sorulara verdiği cevapları siz tabloya yazarak görselleştirmiş olursunuz. Okuduğunuz hikayedeki olay örgülerini somutlaştırdığınız için akılda kalıcılığı artar. Aynı zamanda sizinle oynamayı ve etkinlik yapmayı sevdiği için de ayrıca mutlu olur.
Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Kolaylık ve sevgiyle
Öznur Karaeloğlu
Sorularınız için:
E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com
https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/
https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu
https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/