Sınavlarda Soruları Nasıl Okumalı?

Sınavlarda Soruları Nasıl Okumalı?

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

LGS’ye girecek öğrenciler uzun zamandır hazırlıklarını devam ettiriyorlar. Sınav soruları ise hem uzunluğu hem de analiz, sentez becerisini ölçtüğünden dolayı öğrenciler açısından oldukça zorlayıcı. 

Kitap okuyan, okuma ile arası iyi olan, kelime dağarcığı gelişmiş, dikkat süresi yeterli, neden sonuç ilişkisini hızlıca kavrayabilen, hızlı okuma yapabilen öğrenciler sınavda öne çıkacak. Sorular sadece bilgiyi ölçmüyor. Bu sınav yani LGS bilginin yanısıra ezberleyeni değil, okuduğunu anlayanı, okudukları üzerinden soruda ulaşılmak isteneni doğru yorum yaparak bulanları öne çıkaracak.

Okuryazarlık belirleyici olacak 

Öğrencilerimiz sadece sınavlar için değil ilkokula başladığı zamandan bu yana okuma ile ilgili yeterliliğini artırdığında şu an yaşanan sınav değişikliği gibi beklenmeyen durumlarda da öne çıkar, başarıya ulaşır. 

Okuryazarlık okumayı öğrenme bilme olarak anlaşılmamalıdır. Özellikle son zamanlarda PISA araştırmalarından bahsedildiğini sizlerde duymuşsunuzdur. Pisa araştırması; fen, matematik ve okuma becerileri alanlarında öğrencilerin yetkinliklerini değerlendirmektedir. Bu değerlendirmeyi yaparken temel alanları “okuryazarlık” kavramı üzerinden tanımlamaktadır. Okuryazarlık kavramı, öğrencilerin temel konu alanlarındaki çeşitli durumlarda karşılaştıkları problemleri tanımlarken, yorumlarken ve çözerken, bilgi ve becerilerini kullanma, analiz etme, mantıksal çıkarımlar yapma ve etkili iletişim kurma yeterlilikleri olarak ifade edilmektedir. (Pisa Türkiye sayfasından)

Aslında okuryazar olanlar hayatın her alanında algılarına takılanları okuyabiliyor. Hayalinde yolculuk yapıp ileriye giderek düşünülen her ne ise olasılıkları analiz edip sonra sentez yaparak geriye yani şu ana gelerekte ‘okuryazarlık’ yapabilir. Konumuz ile ilişkilendirirsek okunan uzun paragraflı sorularda ‘anahtar kelimeleri’ fark etmek, paragraf sizi nereye götürmek istiyor bunu anlamak, hızlı okumak ve sorulan soruda ne bulmanız isteniyor’u düşünerek cevap verebilmek…İşte okumayı seven, okuryazarlığı gelişmiş olan hızlı okuyan öğrenciler bu alışkanlığının avantajlarını görecek. Akademik olarak bilgiye sahip aynı zamanda bilgi üzerine eleştirel düşünen, bilgiyi disiplinlerarası transfer ile diğer alanlarla örtüştürenler hiç şüphesiz öne çıkacak. Bu sınav bir ölçme sınavı değil öğrenciyi seçme sınavı gibi düşünülerek hazırlanmış bir sınav. En iyileri tespit ederek okula yerleştirmek amaçlanmış dolayısıyla bu kriterlere uyanlar başarıya ulaşacak.

Uzun paragraf sorularını öğrenciler nasıl çözecek?

Geçen gün arayan bir veli çocuğunun tüm soruları doğru çözdüğünden ancak soruları çözerken yavaş okuduğundan dolayı sınavı yetiştiremediğinden bahsetti. Öğrencinin soruları doğru çözmesi çok güzel fakat sınavlarda ölçülen kriterler sadece soruların doğru cevaplanması değil. Aynı zamanda sınav süresi içinde doğru cevaplanması… Pek çok öğrenciye ek süre verilse tüm soruları doğru cevaplayabilecek bilgiye sahip. Oysa bir soruya bir buçuk dakika düşüyor. Peki şimdi ne olacak? 

Sınavlarda sorulan soruyu;

  • Metnin soru kökünü okuduktan sonra paragrafa geçin. 
  • İlişkili olabilecek anahtar kelimelerin farkında olun. ( Lise geçiş sınavında açıklanan soru örneğindeki ilaç-eczane kelimesi gibi)
  • Metni sizin anlam çerçevenize göre değil metin ne anlatmak istiyor? Ne sormak istiyor? Sizin neyi cevaplamanızı istiyor? olarak düşünüp cevaplayın.
  • Sadece paragraf sorularını okuyarak sorulan ‘soru tipinin sistematiğini’ çıkartın. Sonra soruları cevaplayın. Bunu evde çalışırken soru tiplerinin çok net farkına varmak için defalarca tekrarlayın. Deneme sınavlarında ve gerçek sınavda bu soru tipleri karşınıza çıktığında hızlıca çözebilirsiniz.
  • Okumanızı hızlandırın. Bunun için yardım alabileceğiniz gibi sizlerin evde basitçe yapabileceğiniz bazı egzersizlerde var. Örneğin bir makale okursunuz. Buna süre tutun şimdi aynı makaleyi okuduğunuz sürenin yarısı kadar bir sürede bitirmeye çalışın, kendinizi biraz zorlayın. Bu alıştırmayı yüksek sesle de yapabilirsiniz. Her gün en az iki metni, paragrafı böyle okursanız okumanızı nispeten hızlandırırsınız. Özellikle sınavlarda kazandığınız zaman, zorlandığınız soru tiplerinde düşünme ve çözme sürenizi uzatacağından çok işinize yarar. 

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.


Sevgilerimle

Öznur Karaeloğlu

E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com

oznurkaraeloglu.com

https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/

https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu

https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/

https://www.facebook.com/okaraeloglu

https://linktr.ee/OznurKaraeloglu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

847

Related Posts

Your Shopping cart

Close