Yetişkinler Nasıl Daha Hızlı Okur?

Yetişkinler Nasıl Daha Hızlı Okur?

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

 

Profesyonel olarak çalışan pek çok kişinin verimli okuma hızı artığında işe olan katkısının da artacağı aşikardır. Üniversiten mezun olmuş çoğu insan 150 ile 250 arasında kelime okur. Genellikle de çoğu kişi de içinden seslendirme yapar. Her kelimeyi tek tek okuması gerektiğine dair bir iç inanışı da vardır. Aslında bizler bir şey gördüğümüzde onun ne olduğunu çok kısa bir zaman diliminde anlarız. Trafik ışıkları gibi. Eğer araçtaysak kırmızıyı gördüğümüzde ‘Ooo kırmızı yanıyor, hemen durmalıyım. Çünkü kırmızı renk benim durmam gerektiğini söylüyor’ demeyiz. Sadece ne olduğunu anlarız. Pek çok marka amblemi için de aynı şey geçerlidir. Anlamamız için tekrar tekrar görmemiz, okumamız gerekmiyor. Fikirler için okuyoruz. Hikayesi için okuyoruz.

Daha hızlı okumanız için ne gerekir?

Öncelikle yeni bir perspektife sahip olmalısınız. Çok kitap okuyan kişiler farkında olmadan hızlı okumaya başlamışlardır. Kelimeleri daha hızlı tanıyıp, anlamlarını daha hızlı bir şekilde algılarlar. Bu kişiler her kelimeye takılmazlar. Pek çok ünlü, lider karakterdeki insanlar çok kitap okurlar ve oldukça da hızlı okuma yaparlar.

Kendinize meydan okuyun

Her kelimeyi tek tek okumanız gerektiğine dair inanışınız varsa kendinize meydan okuyun. Tam yirmi bir gün süre ile her gün kendinize 10 dakika süre verin ve her zamanki okumanızdan farklı bir yol deneyin. Kelimeleri hızlıca görerek devam edin, geri dönmeyin. Bunun için kendinizi zorlayabilirsiniz fakat vazgeçmek yok. Beynininiz zorlandığında tıpkı kasların zorlanmasında olduğu gibi beyin hücreleriniz güçlenir. İki beyin hücresi arasında daha fazla dallanma yapar ve yeni bağlantılar kurar.

Sözsüz müzik dinleyin

Zihniniz her zaman bir işin yapılabileceği en kısa yolu arar. Kendi enerjisini korumak ister. Siz her kelimeyi içten seslendirerek okuyorsanız enstrümantal, klasik müzik dinleyerek seslendirme kanallarınızı meşgul edebilirsiniz. Klasik bir müzik eserinde dakikada 60 duruş vardır ve dinlerken sizin sakinleşmenize de katkıda bulunur. Hoşlandığınız müzik tarzında dinlemenizi yapabilirisiniz fakat size önerim sözsüz olması. Böylelikle okuduğunuz metinle karşılaştıracağınız kelimeler olmaz. Gerçekten beğendiğiniz parçalardan kendinize okuma albümü yapabilirsiniz.

İçinizden mırıldanıyorsanız nasıl değiştirebilirsiniz?

Bir kalemi yatay olarak ağzınıza koyup dişlerinizle hafifçe sıkabilirsiniz. Sakız çiğneyerek yine içten seslendirmenin önüne geçersiniz. Sözsüz olarak siz mırıldanabilirsiniz. İşitme ve konuşma kanalları meşgul olduğu sürece içinizden seslendirme yapamazsınız.

Anlamanızı nasıl artırırsınız?

Hızlı okursam anlayamam düşüncenizi değiştirmelisiniz. Anlama her kelimeyi tek tek okumakla ilgili değildir. Anlamak görsel olarak kelimeyi görüntülerken, kelimenin anlam bilgisinin eşzamanlı olarak çalışmasıyla olur. Hızlı bir şekilde kelimenin anlamına ulaşırsanız okuduğunuzu kendi okuma hızınızda anlarsınız. Bu durumun hızlı ya da yavaş okumayla değil, algılama ile ilgisi vardır. Algılarınızı daha çok geliştirmeniz için bu konuda yazdığım yazılarımı okuyabilirsiniz..

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Kolaylık ve sevgiyle 

Öznur Karaeloğlu 

Eğitimlerimiz ve etkinliklerimizle ilgili bilgi almak için:

E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com

oznurkaraeloglu.com

https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/

https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu

https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/

https://www.facebook.com/okaraeloglu

https://linktr.ee/OznurKaraeloglu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

155

Related Posts

Your Shopping cart

Close