LGS ve YKS’de Sınav Kazandıran Stratejiler

LGS ve YKS’de Sınav Kazandıran Stratejiler

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Her yıl LGS ya da YKS gibi merkezi sınavlara hazırlanan milyonlarca öğrenci var. Son zamanlarda bana bu konuda pek çok soru geliyor. Özellikle merkezi sınavlara hazırlanan öğrencilerim nasıl çalışmaları gerektiğini soruyor. Ben de merkezi sınavlara hazırlanan tüm öğrenciler için katkı olmasını düşünerek bu yazıyı yazıyorum. 




Peki, sınavlara hazırlananlar nelere dikkat etmeli, nasıl hazırlanmalı? 

Öncelikle her bir deneme sınavındaki sonuçlarınızı çok iyi analiz etmelisiniz. Deneme sınavları adı üstünde ‘deneme sınavı’ olduğu için nasıl davrandığınızda daha iyi sonuç aldığınızı ölçtüğünüz sınavlar olmalı. Sınav sonuçlarınızda doğru sayılarınız artmıyor, yanlış sayılarınız azalmıyorsa hemen nerede ne yaptığınızı düşünüp bulmalısınız ve çalışmalarınızı yeniden organize etmelisiniz. Sadece konu çalışıp, test çözüp, deneme sınavlarına girmek yerine farklı ilgi alanlarına da zaman ayırmalısınız. Mesela okulda gördüğünüz bir dersle ilgili araştırma yapabilirsiniz ya da tiyatroya, sinemaya gidebilirsiniz. Konuyla ilgili kitap okuyabilirsiniz. Buradaki amaç sizin bildiğinizden başka bir yöntemle bilgiyi içselleştirmenizi sağlamak.  

Soruların hepsi zor değil

Bazen öğrenciler heyecanlarını kontrol etmekte zorlanıyorlar. Eğer sınavlardaki soruları düşünüp heyecanlanıyorsanız şunu iyi bilmelisiniz; bu sınavdaki tüm sorular zor değil.

LGS (Liselere Geçiş Sınavı) ya da YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) gibi merkezi sınavlar için hazırlanan sorular beş kategoride hazırlanıyor.

Bu sorulardan;

%10’u çok kolay

%20’si kolay

%40’ı normal

%20’si zor

%10’u çok zor

Dolayısıyla soruların %70’i zaten kolay ve normal sınırlarda. Kendi heyecanınızı ve sınav anınızı ne kadar doğru kontrol edebilirseniz, o kadar çok soruyu doğru cevaplayabileceksiniz. Soruların zorluk derecesinin puanlama da herhangi bir etkisinin olmaması da kendinizi rahatlatabileceğiniz bir başka neden.

Kaygı ve heyecanınızı artıran kişilerden uzak durun

Sadece sınav için olmasa da, zihninizi berraklaştırmak için kendinize yürüyüş için zaman ayırarak özellikle kaygı ve heyecanınızı artıran kişilerden uzak durun. Yürüyüş sırasında derin derin nefes alarak kendinize olumlu telkinde bulunun. Kendinizi sakin ve rahat olarak hayal edin, sınava girdiğinizde de aynı şekilde rahat olduğunuzu soruları zorlanmadan çözdüğünüzü ve istediğiniz bölümü kazandığınızı düşünün. Kendinize gevşeme tekniği uygulayın. Evinizde rahatsız edilmeyeceğiniz bir alana uzanarak ya da oturarak gözlerinizi kapatın. Rahat rahat nefes alıp verin. Kendinizi çok huzurlu ve sakin hissettiğinizi düşünün. Bir deniz kenarında ya da sevdiğiniz bir yerde olduğunuzu hayal edin. Çevrenize bir bakın. Denizin güzel mavisini, ağaçların sakinleştiren, huzur veren yeşilini duyumsayın. Sakin sakin nefes alıp verirken parlak güneşin size enerji verdiğini, her şeyin çok güzel olacağını düşünün. Nefesinizi verirken heyecan, kaygı gibi duygularının dışarı çıktığını hissedin. Rahatlamış olduğunuzu hissederek gözlerinizi açın.

Canlandırma tekniğini uygulayın




Aynı bu alıştırma gibi şimdi sınav anınızı düşünün. Neyi başarmak istiyorsanız bunun yalnız bilgisini edinmekle kalmamalısınız. Önce bilgi sahibi olacak ardından düşüncelerinizde başaracaksınız. Bir öğrenme modeli olarak “canlandırma” tekniği hayatta da sınavda da çok işe yarıyor. Sınav anınızı beyninizde canlandırarak soruları kolaylıkla çözdüğünüzü ve her şeyin yolunda gittiğini düşünün. Heyecanınızı yenmek için defalarca aynı nitelikte soruları çözdüğünüzü düşünüp, doğru cevapladığınızı hatırladığınızda heyecanınızı da kontrol altına alıyorsunuz. Iowa Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre canlandırma tekniği uygulandığında başarmak istenilen konu neyse başarı şansı iki kat artıyor.

Sınava hazırlanırken rehberlik öğretmenlerinizin uyarılarını dikkate alın. Hangi kitapçıktan başlayacaksınız, işaretlemelerinizi tek tek mi sayfa sayfa mı yapacaksınız. Takıldığınız sorularda nasıl bir strateji uygulayacaksınız. Bu sorulara net cevaplarınızın olması sizin yararınıza.

Her bir deneme sınavı sizin kendinizi yenilemeniz için bir geri bildirim sınavı unutmayın.

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Sevgilerimle

Öznur Karaeloğlu

Bilgi almak istediğiniz konular ve önerileriniz için:

E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com

oznurkaraeloglu.com

https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/

https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu

https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/

https://www.facebook.com/okaraeloglu

https://linktr.ee/OznurKaraeloglu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

479

Related Posts

Your Shopping cart

Close