Okuduğunu Anlama ve Algılama Nasıl Olur?

Okuduğunu Anlama ve Algılama Nasıl Olur?

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Okuma bilinen bir etkinlik olsa da okuma sırasında neler oluyor, onları daha iyi bildiğimizde okuma, anlama ve algılama daha da gelişiyor.

Okuma Ve Anlama

Okuma sırasında meydana gelen basamaklar;

  1. Duyusal Algı

Okunan metindeki harflerin bütüncül bir şekilde görüntülenmesi ve algılanması ilk basamaktır. Yapılan çalışmalar insan gözünün 15 ile 20 harfi net olarak görüntülediği yönündedir.

  1. İletim

Göz tarafından görüntülenen okuma sembolleri, karakterleri (harfler) optik sinir aracılığıyla beyne gönderilir.

  1. Tanımlama

Beyin harf kombinasyonlarını tanır ve kelimeler olarak görüntüler.

  1. Anlama

Beyin tarafından kelimelerin anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde çözümlenmesidir. Bu aşamada kelime dağarcığı, dikkat süresi, konsantrasyon, hazır bulunuşluk yani önceden öğrenilmiş olan bilgiler gibi faktörler etkili olmaktadır.

  1. Depolama

Okunan metin kısa süreli hafızaya kaydedilir. Anlamlı bir bütün oluşturulmuşsa kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe geçiş yapılır. Bu aşamada okuyucunun kendi fikrini oluşturması, okuma sonrasında birkaç soru ile ne okuduğunun düşünülmesi gibi etkinlikler ile uzun süreli hafızaya geçiş sağlıklı gerçekleşir. 

 

ALGILAMA

Algılama, duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi ile gerçekleşir. Kişiye özeldir. Algıladığımız şeylere göre bilincimiz şekillenir. Bunun tersi de doğrudur. Düşünce şemamızda algılarımızı etkiler.

Algılama aynı zamanda anlam verme süreci olarak da düşünülebilir. Okuma ve algılama olarak düşündüğümüzde okunan yazının ana düşüncesi kişinin önceki öğrenmişlikleri ile bağlantılı olarak farklılaşabilir. Burada önemli olan yazının objektif olarak okunması sonrasında kendi yorumlarının yapılmasıdır. Her iki durumda da okuyucu, yazarın düşüncesi ile kendi düşüncesi arasındaki farkları bularak “kaliteli okuma” yapabilir.

Algıların güçlenmesi için farkındalık oldukça önemlidir. Farkında olduğumuz şekliyle okunanlara ya da olaylara anlam veririz. Bu sebeple özellikle okumalardan önce kısa süreli etkinliklerde sürekli değişen yönergeler uygulanarak yapılan çalışmalar ile öğrencilerin algı halkasının genişlemesi amaçlanmaktadır.

Algıların genişlemesi;

– Okunanların çok boyutlu ve hızlı düşünülmesini,

– Bağlantıların daha kolay kurulmasını sağlar.

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Kolaylık ve sevgiyle

Öznur Karaeloğlu

Sorularınız için: 

E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com

oznurkaraeloglu.com

https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/

https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu

https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/

https://www.facebook.com/okaraeloglu

https://linktr.ee/OznurKaraeloglu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

637

Related Posts

Your Shopping cart

Close