Kendini Gerçekleştirmek
Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Kendinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz? İçine doğduğumuz toplum, yetiştirilme şeklimiz gibi pek çok etken bizim karakter oluşumumuza katkı sağlıyor. Kendini iyi tanıyan, bilen kişiler ‘kendini gerçekleştirme’ yoluna çıkarak, kendi hayatını inşa ediyor. Eğer yaşamak istediğiniz hayat kendinizin oluşturduğu hayat olmasını seçiyorsanız ilk olarak kendinize sorular sorun. Sorun ve gelen cevaplardan gerçekten içinize sineni seçin. İçinize sinen cevap size hafif hissettiren içinizi ferahlatan cevaptır. Eğer size sıkıntı veriyorsa bilin ki çevrenizdeki insanların size projekte ettiği, yansıttığı bakış açılarını sanki kendi görüşünüzmüş gibi sahiplendiğiniz, onların görüşünü satın aldığınız ve sizi mutlu etmeyecek cevap demektir. Kendinizi gerçekleştirmek istiyorsanız, size ait olan bakış açılarını, yetenekleri, becerileri, istekleri fark edin. Sahip olduğunuz bu bakış açıları gerçekten sizin mi? Her şeyin başlangıç noktası kendinizi tanımak ve sorularla yine kendinize ait cevapları bulmak ve onu seçmektir sonrasında harekete geçmektir.
Kendinize soru sorun
Kendinize soru sorun ancak sorulara cevap aramayın. Cevaplar zaten karşınıza çıkacak. Buna inanın, güvenin. Bumerang gibi mutlaka cevaplar gelir.
Ne yapmak sizi mutlu eder?
Çevrenizdeki kişilerin kimler olmasını isterdiniz?
Hangi işi seçerseniz severek çalışırsınız?
Şu an bulunduğunuz işte çalışmaya devam ederseniz 5 yıl içinde nerede olursunuz?
Nerede olmayı hayal ediyorsunuz?
Hayal ettiğiniz yerde olmak neye benzer? (Bu hayalin içine girin, hissedin, görün, duyun, olmuş olarak gözünüzde canlandırın)
Hayal ettiğiniz yer size zor mu geliyor? Çok çaba harcamanız gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Yoksa kolay mı? Eğer zor geliyorsa ve yine de istiyorsanız kendinize yeniden sorun.
Neden olmasın? Buna engel olan ne var? Engel olan her ne varsa onu kendinizden küçük hale getirin yine zihninizde canlandırarak bunu yapabilirsiniz. Başa çıkamayacağınızı düşündüğünüz her şeyi kendinizden büyük yaptığınız için öyle görüyorsunuz. O durumun perspektifini değiştirdiğinizde sizin de bakış açınız değişecektir.
Gerçekten seçtiyseniz, kendi kararınızsa zaten pes etmezsiniz, bakış açınızı güncelleyin ve devam edin.
Gerçekten seçtiğinizde gerçekleşeceğine güvenin
Doğduğunuz anda herkes ne kadar mutluydu. Tüm istek ve ihtiyaçlarınız karşılanıyordu. Şimdi artık büyüdünüz yetişkinsiniz. İstekleriniz büyüdü, ihtiyaçlarınız arttı yine de çok emin olsanız güvenseniz hayata her şeyin yolunda olduğuna ve eğer siz seçerseniz kolaylıkla isteklerinize ulaşacağınıza. Şimdi sorun kendinize isteklerinizin bu kadar kolay olması neye benzerdi? Yetişkinler hayata güvenmek yerine onu kontrol etmeye çok zaman harcıyor ve kontrol ettikçe kendi iplerine dolanıyor ve içinden çıkması daha da zor durumlara düşüyor. Zorluk durumun değerli olduğunu gösteren bir şeymiş gibi algıladığımız her şeyi bir kenara bıraksak, kolayca olan, akıcı şekilde ilerleyen durumları, olayları alsak kabul etsek, kolay olduğu için değersizleştirmesek, kendimizin önünden çekilsek, hayata güvensek bu neye benzerdi? Sorun ve devam edin. Güvenin, gerçekten isteğiniz kendi seçiminizse mutlaka gelir.
İç sesinize dikkat edin
İçinizdeki geveze hiç susmaz. Gözünüzü açtığınız andan itibaren neler düşünüyorsunuz. Kendinizle ilgili, gördükleriniz, duyduklarınız, okuduklarınız hakkında neler söylüyorsunuz? İçinizden, dışınızdan? İçinizdeki ses sürekli sizinle olduğundan kendi yargılarınız çok önemli. Kişiler yargıları olduğu alanda rahat hareket edemezler bu sebeple kendi yargılarınızı fark edin ve onları dönüştürün. Çevrenizde sürekli yargı yapan, herkes hakkında ahkam kesen, olumsuz insanlar varsa uzaklaşın. Sorun yine kendinize, yargısız yaşamak nasıl olurdu? Bunun verdiği özgürlük hissini bir içinize çekin, nasıl rahatladığınızı fark edin.
Kendini tanı, kendini bil
‘’Eğer bile bile gücünüz yettiğinden daha azını olmayı planlıyorsanız; sizi uyarırım, hayatınızın geri kalan kısmında mutsuz olacaksınız. Kendi yeteneklerinizden ve olanaklarınızdan kaçıyor olacaksınız.‘’ diyen Abraham Maslow, ihtiyaçlar hiyerarşisinde kişilerin basamak basamak ihtiyaçlarının karşılanacağı savunmuştur.
Kendini gerçekleştirmekle ilgili olarak pek çok araştırma yapmış olan Maslow, kendini gerçekleştirmiş ve kendini tanıyan kişilerde 16 ortak özellik gözlemlemiştir.
Bunlar:
- Gerçeğin bilinebilecek yönlerini, doğru olarak algılar.
2- Bilenemeyecek olanların bilinemeyeceğini, doğru olarak algılar.
3- Gerçeği olduğu gibi kabul eder.
4- Kendisini olduğu gibi kabul eder.
5- Başkalarını olduğu gibi kabul eder.
6- Yaşamın getirdiği olayları tam anlamıyla yaşayarak tadını çıkarma eğilimindedir.
7- Kendiliğinden hareket eder.
8- Yaratıcı bir biçimde davranabilir.
9- Kendine ve yaşama gülebilir.
10- İnsanlığa değer verir ve onun sorunlarını ciddiye alır.
11- Son derece yakın ve derin birkaç dostu vardır.
12- Yaşamı bir çocuğun gözü ve kalbiyle görüp yaşayabilir.
13- Gerektiğinde çok çalışır ve sorumluluğunun farkındadır.
14- Dürüsttür.
15- Çevresinin farkındadır, sürekli çevresini araştırır ve yeni şeyler dener.
16- Savunucu değildir.
Kendi gücünüzü elinize alın, seçin
İnsanın kendini gerçekleştirmesi için, öncelikle kendini iyi tanımaya özen göstermesi, severek çalışacağı işi bulmaya zaman ayırması, severek içinde olacağı çevreyi seçmesi ve çevresinin farkında olarak kendini doğru konumlandırması, olaylar karşısında sorumluluk alarak elinden gelenin en iyisini ortaya koyması ve yaşanılan durumlardaki kendi katkısını görerek bunları tekrar değerlendirme yoluna gitmesi de yine kişilerin hayatını kolaylaştıran seçimler olur. Eğer ki bugüne kadar edindiğiniz deneyimlerden memnun değilseniz onları da değiştirebileceğinizin farkında olarak işe başlayabilirsiniz.
Seçimler hayat inşa eder, değiştirir, geliştirir, gerçekleştirir. Seçme gücünüz kendinizi gerçekleştirme yolunda elinize aldığınız en önemli güçtür. Seçin, harekete geçin!
Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Sevgiler
Öznur Karaeloğlu
26 Nisan 2019
E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com
https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/
https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu
https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/