Başarılı Bir Okul Hayatının Yol Haritası
Başarılı bir okul hayatı için; ne istiyorsunuz, gerçekte ne olmak, ne yapmak, nereye doğru yol almak, neye emek vermek istiyorsunuz? Bunları çok iyi bilmelisiniz. Siz kendi istediğiniz doğrultusunda hareket ederseniz seçimleriniz daha bilinçli olacaktır.
Çocukken bu durum nasıl netleşebilir? Aileler çocuklarına rehberlik ederek çocuklarının okul başarısını ve hayat başarısını artırabilir. Nasıl mı?
- Neye emek verdiğinizi bilin
İlk kitabımı yazmadan önce üniversitede derece yapan öğrencilerin başarılı olma konusundaki stratejilerini kitaplaştırma düşüncesiyle o zamanki Öss şampiyonları ile röportajlar yapmıştım. Bu röportajlar sırasında onların ortak özelliklerini çıkartıp, başarılı olmak isteyen öğrencilere örnek olmasını amaçlamıştım. Sınavda Türkiye 1.cisi olan şampiyon öğrencilerin bakış açılarındaki ortak özelliklerden en önemlisi neye emek verdiklerini biliyor olmalarıydı.
- Hedef belirleyin
Kendilerine bir hedef belirlemişlerdi. İstediği bölüme girmesine yetecek kadar puan almak. Bazısının ise şampiyon olmaktı isteği. Aslında neredeyse ikisi de aynı şey. Niçin uykusuz kaldıklarını, neden çok çalıştıklarını biliyorlardı. Bu öğrencilerde; derece yapmak isteyenlerde vardı ama temelde istediği bölüme girebilmek için neredeyse yanlış cevap vermemelerini biliyor olmalarıydı. Bunu ailesini mutlu etmek ya da öğretmenlerinin gözüne girmek için değil kendilerini ‘başarıya layık gördükleri’ için yapıyorlardı ve en önemlisi de buydu bence.
- Çalışın
Bir öğrenciyle röportajda şöyle bir konuşma geçmişti aramızda. Öğrenci bir dersten çok zorlandığını ne yaparsa yapsın yine de deneme sınavlarında yanlış cevap verebildiğini söylemişti. Buna engel olmak için Milli Eğitim Bakanlığının ders kitabını altı kez tekrar ettiğini, hangi cümlenin hangi bölümün hangi resmin altında olduğunu hatırlayacak kadar konuya hakim olduğunu anlatmıştı. Çalışmanın önemini tekrarlamıştı. Üstelik bir de şunu söylemişti. Üniversite sınavında derece yapanları çok zeki oldukları için derece yapıyorlar diye düşünüyorlar oysa zeka önemli olsa da temel fark çalışmak. Üstün zekalı öğrenci iki saat çalışır, normal zekaya sahip olan beş saat çalışır ama yapar. Burada çalışmak her şeyin önüne geçiyor’ demişti.
- Dersi derste öğrenin
Elbette dersi derste öğrenmek en önemlisi. O zaman ilk anda oluşan başarma hissi, evdeki çalışmayla yani tekrarla geliştirip ’öğrendiğini hatırlama’ ve ‘konuyla ilgili sorulabilecek ya da bilinmesi gereken her şeyde uzmanlaşma’ olarak özümseniyor.
- Sosyal hayatınızdan vazgeçmeyin
Derece yapan bu öğrencilerin çok önemsediğim bir özellikleri de sosyal hayatlarından vazgeçmiyor oluşlarıydı. Mutlaka basketbol, futbol, yüzme gibi bir spor yapıyorlardı. Spor yapmayanlar resim, müzik gibi bir sanat alanında kendine hobi edinmişlerdi. Arkadaş ortamlarından taviz vermiyorlardı. Buradaki önemli nokta ise arkadaşları da kendileri gibiydi. Onlarda başarıyı önemseyen, ne olmak istediklerini bilen başarılı öğrencilerdi.
- Kitap okuyun
Bu başarılı öğrencilerin ortak bir diğer özelliği ise çok iyi kitap okuyucusu olmalarıydı. Bu sayede muhakeme yeteneği gelişmiş, daha hızlı okuyan böylece zaman kazanan, derste ya da okul dışı ortamlarda ne anlatılırsa çabuk kavrayan, nereye ulaşılmak istendiğini çabuk fark eden öngörüyü de geliştirmişlerdi. Kitap okumak apayrı bir yolculuk zaten. Hem çalışma alanım olduğundan hem de okumayı bizzat çok sevdiğimden onlardaki bu özellik beni hiç şaşırtmamıştı. Okumak zaman kazandırır. Okuyarak öğrenilen bilgi, hayata özümsendiğinde ise ‘hayat başarısı’ artar.
Ebeveynler için
Çocuklarınızın ‘yeteneklerinin ne olduğu’, ‘neyi severek yaptığı’ gerçekten tekrarlamaktan mutlu olduğu neler var ve bunları iş hayatıyla nasıl bütünleştirir diye düşünerek çocuğunuzu yönlendirebilirsiniz. Eğer çocuğunuz severek yaptığı alana ulaşmak için çalışma yaptığında ve bundan emin olduğunda -kendisi için çalıştığını bildiğinden- çalışmalarını daha şevkle yapacaktır. Bu ise hem okul başarısını artıracak hem de ona muazzam bir zaman kazandıracak.
‘’Hayat yaptığımız seçimlerin toplamıdır.’’ Wayne Dyer
Sevgiler
Öznur Karaeloğlu
Sorularınız için:
E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com
https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/
https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu
https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/