10 Adımda Kolaylıkla Sınav Kazanmak Nasıl Olur- III

10 Adımda Kolaylıkla Sınav Kazanmak Nasıl Olur- III

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

 

1.Piramit İlkesi
Başarının sırrı, sonuç kısmından başlayarak geriye doğru gitmektir. Bu ilke piramit ilkesi olarak bilinir. Mesela bir sınav sorusu seçin ve normalde yapacağınız şekilde cevaplayın. Soruyu cevaplamakta acele etmeyin ve bitirince cevabı bir kenara koyun. Bir de bu soruyu piramit ilkesine dayanarak cevaplayın. Piramit İlkesi pratik bir çalışma sunuyor. Bu ilke, önemli ayrıntıları atlamadan bir hikaye, mesaj veya sunumu iletmek için büyük miktarda bilgiyi işlemek ve yapılandırmak için kullanılır. Yani yazılı metinlerdeki önemli bilginin kısaltılması, dikkat çekici hale getirilerek hatırlanması ve anlaşılması kolay, sürükleyici bir hikaye şeklinde kısaltılmasıdır. Bu durum hatırlamanızı kolaylaştırır. 

Şimdi de her zamanki soru çözümünüzle piramit ilkesini uyguladığınızda nasıl cevapladığınıza bakın ve her iki cevabı da ayrı ayrı okuyun. Yapı, anlaşılırlık ve etki açısından karşılaştırın. Sonuca inanamayacaksınız…


  1. Çalışmayı Kolaylıkla Gerçekleştirmek İçin Neler Mümkün?
    Burada kendinize birkaç dakika ayırıp bir soru sormanızı isteyeceğim… Acı ve hazla ilgili algılarınızı, derslere ve sınavlara nasıl bağlandığını sorun… Eğer “dersler ve sınavlar=acı” ve “boş zaman=haz” ise bu algınızı başarılı olmak için değiştirmeniz gerekecek. Farklı yöntemlerle bunu başarabilir ve başarı katsayınızı arttırabilirsiniz…
  2. Zihin, Beden, Ruh…
    Fiziksel durumunuz, diğer organlarınız gibi, beyninizi de etkiler. Moraliniz bozuksa, beyniniz tam verimle çalışmaz. Tersine, keyfiniz yerindeyse, imkansız görünen işlerin altından kolaylıkla kalkabilir. Öğrenim hayatında başarının sırrı beyinde bitiyor. Ve motivasyon sadece sizi ilgilendirir. Kendinizi güdüleme yeteneğiniz inanç sisteminize dayanır. Yaşama nasıl baktığınızı (dersler de dahil), yaşamın çeşitli alanlarına nasıl yaklaştığınızı bu inanç sistemi belirler…
  3. Sesinizi Kendinize Duyurun…
    Sesli çalışma sistemi ve sözlü sınavlar, sınav sisteminin önemli bir parçasıdır. Ve bu yöntem meslek sınavlarında, mülakatlarında da sık sık kullanılır. Bunlar yazılı sınavlardan farklı olarak, iletişim yeteneğinizi ve hızlı düşünme becerilerinizi arttırır. Her konuyla ilgili ana soruları bir kağıda çıkarın ve kendinize bu soruları sorarak, sesli olarak cevaplayın… Soruyu dolaylı olarak kendinize aktarmaktan ziyade bu yöntemle doğrudan kendinize sorun…
  4. Bilgiyi Kalıcı Kılın!
    Sınavlarda size gerekli olacak bilgileri aklınızda tutmayı başarabiliyor musunuz? Beynimizin veri ve bilgileri kodlama süreci son derece karmaşıktır. Belirli imge, koku ve sözcüklerin zihninizde bazı anıları en ince ayrıntısına kadar canlandırdığını fark etmişsinizdir. Şimdi, aynı şeyi ders çalışırken de yapabildiğinizi düşünün. Evet, bunu yapabilirsiniz. Beynimizin çalışma biçiminden yararlanan öyküleme tekniği ile ustalaşabilirsiniz. Notlarınızdaki anahtar kelimeleri akılda kalacak şekilde öyküleştirin. Öykünüz tüm anahtar sözcükleri içermelidir.
  5. Panik Yok!
    Paniğe kapılmak sınav dönemindeki en büyük düşmanınızdır. Öyle görünüyor ki, dersler ve sınavlar neredeyse, stres de orada. Hangi düzeyde öğrenim görüyor olursak olalım ya da sınavımız ne kadar önemsiz olursa olsun, hepimiz bir miktar strese gireriz. Stresin az miktarı iyidir; çünkü bizi uyanık tutar. Sorunlar stres düzeyi yükseldiği zaman artar. Stresin orjinini saptayın ve bu sorunu ortadan kaldırın. Stresin sebebi belli değilse meditatif çalışmalarla bunu aşın.
  6. Öğrenmeyi, Öğrenin!
    Öğrenme konusunda çoğumuz, el yordamıyla bir şeyler yapmaya çalışırız. Sınıfta oturup dikkatle dersi dinler, notlar alır ve sınav günü öğrendiklerimizi kağıda dökmek için çabalarız. Ama bunun daha iyi bir yolu olmalı.
    Adım 1: Somut yaşantı. (Adından da anlaşıldığı gibi, deneyim yoluyla öğrenmek.)
    Adım 2: Gözlem ve düşünme. (Olaylar üzerine düşünmek, alternatifleri üzerinde durmak.)
    Adım 3: Soyut kavramlaştırma. (2. adımdaki mantıksal analizler yardımıyla soyut kavramlar geliştirmek.)
    Adım 4: Aktif yaşantı. (Bilinçli eylemler yoluyla yeni kavramların sonuçlarını sınamak.)
  7. Çember İçinde Çember…
    Ders çalışma eylemini hiç bir çember olarak düşündünüz mü? Bu uygulama ile ders konularına ilişkin tam/eksik bilgi düzeylerinizi kolaylıkla saptayabilir ve hızlıca ilerleyebilirsiniz. İç içe üç tane çember çizin…

İçteki Çember: Sınava Hazırım…
Ortadaki Çember: Biraz daha Çalışmalıyım…
Üçüncü Çember: Endişeliyim…
Kendinize sorun ve bu daireleri doldurun, böylece eksiklerinizi saptayıp, kapatmanız için kolay bir rehber edinebilirsiniz.

  1. Çok Şıktan Seçmeli Sorular…
    Çok şıktan seçmeli sınavlar genellikle öğrenciler tarafından çok atmalı sınavlar olarak bilinir ve hafife alınır. İşin aslı öyle değildir. Öncelikle çok şıktan seçmeli sınavlarda cevabın orada olduğunu biliyorsunuz; ama dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası mevcut. Tabi ki öncelikle dikkatli okumalısınız ve sizden ne istendiğini doğru anlamalısınız. Soruyu okuduktan sonra seçenekleri okumadan cevabın ne olduğunu düşünebilirsiniz, sınava iyi hazırlandıysanız bu iyi bir stratejidir; çünkü soruları cevaplandırmanızı hızlandırır.

10 .Kendinizle Savaşmayın…
Öncelikle birinci benliğinizin verdiği yargıları durdurun; çünkü bunlar sizin sadece sınav ve ders konusunda değil tüm yaşamınız boyunca doğal yeteneklerinizi baltalar. Peki nasıl mı durduracağız? Birinci benliğin dikkatini, çalışma sürecinin kritik; ama nötr bir yönüne odaklayın. Ve şimdi ikinci benliğinize güvenme zamanı! Birinci benliğinizin dikkatini dağıtmanın en güzel yanı, ikinci benliğinizin özgür kalmasıdır. Öğrenme ve çözümleme fiillerini ikinci benliğe bırakmak daha iyi sonuçlara ve algılara yol açar.

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Sevgilerimle

Öznur Karaeloğlu

E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com

oznurkaraeloglu.com

https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/

https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu

https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/

https://www.facebook.com/okaraeloglu

https://linktr.ee/OznurKaraeloglu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1061

Related Posts

Your Shopping cart

Close