Değişim Kapımızda!

Değişim Kapımızda!

Tüm dünyayı etkileyen Corona virüs (Covid-19) sebebiyle hepimizin hayatı değişime uğradı. Büyük çoğunluğumuz evlerimizde işlerimizi devam ettirdik. Hem biz hem çocuklarımız online sistemle tanıştı. Çocuklar online eğitim deneyimini yaşadılar. Pandemi sonrasında ise hayatımızda sanki bir devir kapanıp yeni bir dönem başladı. Hayatlarımız değişti. Peki değişimler hayatımızı nasıl etkiliyor? Biz değişimle neler yaparız? Tolstoy değişimle ilgili çok güzel bir söz söylemiş: “Herkes dünyayı değiştirmek istiyor ama kimse kendisini değiştirmeyi istemiyor” diyor. Değişimi kabullenmek her zaman kolay olmuyor. Herkesin alıştığı konfor alanları var. Her ne olursa olsun onlar değiştiğinde hayatımızdaki diğer alanlarda da değişimler oluyor. Tüm dünya gezegeni olarak yaşadığımız pandemi döneminde gördük ki; eğitim sadece okulda olmazmış, evde de online çalışılabilirmiş. Bu bir süreç elbette fakat bu süreci sağlıklı kucaklayanlar yepyeni fikir, düşüncelerle ve tabii ki bunları hayata adapte ederek daha da güçlenerek gelecekler.




Siz değişmeye ne kadar isteklisiniz? Değişim bazen dışarıdan gelebilir, şu anda olduğu gibi ya da kendi içinizde bir karar verirsiniz ve hayatınızı daha da iyiye götürmek için konfor alanlarınızı aşarsınız. Alışkanlıklardan vazgeçmek, kendinizle ilgili seçimlerinizin nelere yol açtığı görmek ya da memnun olmadığınız bir mesleği değiştirmek kolay olmayabilir. Eğer gerçekten seçerseniz mutlaka bir alan açılır. Yeter ki bu değişime kararlı olun.

Bundan 200 yıl önce buharlı makinelerin icadıyla endüstri devrimi yaşandığında bir değişim gerekiyordu. Artık buharlı trenler ve gemiler vardı insanların hayatında. İnsan gücünün önemi azalmaya başlamıştı. Bu devrim kitlesel seri üretim ve makineleşmeye yol açmıştı. Günümüzde ise teknoloji bilgiyle özdeşleşmiş durumda. Bu durumda aslında değişim ve gelişimin en açık nedenlerinden de biri.

Değişim süreci boyunca belirsizliğe doğru yol alınır. Bilinenden, alışılandan farklı yöntemler denendiği için kişi otomatik pilottan çıkar ve kafası karışabilir. Yine de istekli olmak, yarı yolda pes etmemek gerekir. Bu yolculukta tek başınıza değilsiniz. Sizin gibi düşünen hisseden, algılayan, çalışan pek çok kişi var.

Küçük adımlarla başlayan bu değişim hızla büyüyerek çarpan etkisi oluşturur ve daha da gelişerek devam eder. Üstelik kişinin değişimi çevresinde de değişim meydana getirir. Yaşamla dans etmek gibi, çevreniz ve gördüğünüz manzaralarınız da değişir.




Değişime adapte olarak, özümseyerek ilerlenmesi çok önemlidir. Değişim zaten daha iyiye ve daha güzele ulaşabilmek için bir araç dolayısıyla kendinize izin verin, rahat olun.

Kimse kimseyi değiştiremez yalnızca değişmesi için uygun ortam hazırlanabilir. Bir İngiliz atasözü: ‘ Bir atı dere kenarına su içmeye götürebilirsiniz ama ona su içiremezsiniz.’ der. Kişiler özgür seçimleriyle yepyeni olasılıklara açılabilir. Bu da başlıbaşına bir değişimdir.

Değişim için ne gerekir? Kendinize sorun ve üzerinde düşünmeden algınıza gelenlere bakın.  Zamanı geldi mi? Değişim kapıda, eğer gerekli hale gelmeden değişimi seçerseniz her şey çok daha kolay olacaktır. Goethe’ nin dediği gibi “Tabiatta her şey bir değişimdir ve her değişimin ardında sonsuzluk yatar”. Değişimin sonsuz olasılıkları nelerdir?

Sevgiler

Öznur Karaeloğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

178

Related Posts

Your Shopping cart

Close