Algılama kapasitesini nasıl artırırsınız?

Algılama kapasitesini nasıl artırırsınız?

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Zekanızın işleyişini hızlandırabileceğinizi ve algılama kapasitenizi geliştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Peki ama nasıl? 




Beyin ve Öğrenme

Beynimiz 100 milyar sinir hücresinden (nöron) oluşur ve bu nöronların hepsi birbiriyle bağlantı halindedir. Öğrenme sırasında bu nöronlar arasında yeni bağlantılar kurularak bilgilerimiz kalıcı hale getirilir. Öğrenmeye çalıştığımız hiç bilmediğimiz bir konuysa bu kolaylıkla gerçekleşmez. Yeni bilgilerin beynimizde düzgün şekillenmesi için yoğun çaba sarf edilmesi gerekir. Ancak düzenli tekrarlarla bu bağlantılar arasındaki geçişler kolaylaşır.

Öğrenilen bilgiler yeni çağrışımları ateşler. Eğer öğrenmeye büyük bir ihtiyaç hissediyorsak ya da bu bizim için bir zorunluluksa o zaman zekanın işleyişi hızlanır. Beyinde nöronlar arasındaki bağlantı sayısı(sinaps) ne kadar fazlaysa zeka kapasitesi o kadar artar.

Düşünce stilini geliştirmek

Yeni bir düşünce tarzını öğrenmek, beynimizin rutinlerini kırarak, algılama kapasitemizi artırır. Olaylara farklı bakış açıları geliştirebilmek için de beynimizin düşünce şeklini bilmemiz gerekir. Bunun için düşünme eylemi sırasında, neyi, nasıl düşünüp, nasıl tepki verdiğimizi gözlememiz de çok etkili bir yöntem. Düşünce stilimizi geliştirmek içinse;

– Beynimizin nasıl çalıştığını öğrenmek

– Nasıl farklı düşünceler kurabileceğimizi zihnimizde canlandırmak- Yeni bilgiler öğrenerek önceki bildiklerimizle ilişkilendirmek sonrasında tekrar değerlendirmek

– Öğrendiklerimize sınırlayıcı etiketler yapıştırmaktan kaçınmak

– Kendinize örnek aldığınız kişilerin sizin yerinizde olması durumunda nasıl davranacağını hayal etmek

doğru olacaktır. Uyanık olduğumuz her saniye yeni bir şeyler öğrenmeye devam ederiz. Bu inanılmaz bilgi akışı doğru yönlendirildiğinde hatırlama ve başarma kapasitesi artar.

Beyinde canlandırma tekniği




Hayatınızda neyi başarmak istiyorsanız bunun yalnızca bilgisini edinmekle kalmamalısınız. Bilgiyi aldıktan sonra defalarca zihninizde canlandırarak beyninize iyice yerleşmesini sağlamalısınız. Bu şekilde zihinsel canlandırma yaptığınızda bile beyinde yeni bağlantılar kuruluyor. Yani hayal kurmak beyni geliştiriyor. Ama bu hayal etme yani canlandırma aslına uygun olmalı. Örneğin sınavınız var ve ders çalışıyorsunuz. Çalıştıktan sonra gözlerinizi kapatın ve neler öğrendiğinizi zihninizde canlandırın. Hiçbir ayrıntıyı atlamadan sanki normal ders çalışıyormuş gibi. Eğitimde canlandırma tekniği yapılan araştırmalara göre başarı şansını iki kat artıyor.

Beynimiz bizlerin yaşam stilinde doğrudan söz sahibi. Başarımızda ya da başarısızlığımızda yine ona başvuruyoruz. “Kişi zengin olsun, yoksul olsun, hastalığı iyileştiren de mutsuzluğu mutlu kılan da zihindir” diyen Benjamin Disraeli de düşüncenin önemini bu güzel sözüyle vurgulamış.

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Sevgilerimle

Öznur Karaeloğlu

E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com

oznurkaraeloglu.com

https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/

https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu

https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/

https://www.facebook.com/okaraeloglu

https://linktr.ee/OznurKaraeloglu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4101

Related Posts

Your Shopping cart

Close