Çocuklarda Sesli Okuma
Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Sesli okuma, gözle algılanıp, zihinle kavranan sözcük kümelerinin sese dönüştürülerek söylenmesidir. Sesli okumada başlıca amaç yazının doğru ve konuşma dilinin özelliklerini yansıtacak biçimde seslendirilmesidir.
Sesli okuma, öğrencilerin okuma düzeylerinin öğretmen tarafından daha doğru tanımlanmasına ve dinleme alışkanlığı kazanmasına yardım eder. Bu nedenle sesli okuma öğretimde duyusal ve görsel olduğu için önemli bir yer tutar.
Çocuğunuz yüksek sesle kitap okuyarak akıcı bir şekilde okuyabilme alışkanlığı kazanabilir.
Sesli Okumanın Başlıca Faydaları
-Akıcı okumayı ve konuşmayı sağlar
-Odaklanmayı kolaylaştırır
-Kelime dağarcığını geliştirir
-Kavrama hızını olumlu etkiler
-Hayal gücünün gelişmesini sağlar
Çocukların her gün en az 15 dakika sesli kitap okuduklarında anlama kolaylaştırıyor, kelime dağarcığı genişliyor ve olaylarla, kişilerle kurduğu anlam becerisi artıyor.
Ebeveynlerin sesli kitap okuyarak çocuklarıyla birebir ilgilenmesi onların kitaplarla olumlu bağ kurmasını kolaylaştırıyor. Kendilerine kitap okunan çocuklar büyüdüklerinde de kitap okumaya dair olumlu davranış geliştiriyor ve alışkanlığa dönüşme şansı artıyor.
Yapılan araştırmalar, sesli okumaya devam edildiğinde çocukların dinleme becerileri ve okul başarılarının da arttığını gösteriyor. Aynı zamanda sesli okuma kişilerde farklı bakış açılarını algılama becerisini geliştirdiğinden eleştirel düşünmeye de katkı sağlıyor. Bunların yanı sıra ebeveynlerin çocuğa sesli kitap okuması çocuğun hafızasında eğlenceli, keyifli bir etkinlik olarak yer ediyor.
Sesli Okumada Dikkat Edilecek Unsurlar
– Şiveli okumaya sesli okumada kesinlikle yer verilmemelidir. Bunun için diksiyona dikkat edilmelidir.
– Cümle ve sözcük vurgusuna, vurguların ve tonlamaların yerinde yapılmasına dikkat edilmeli ve Türkçe bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır.
– Bir metnin okunması sırasında gereksiz yere tekrarlar yaptırılmamalıdır.
– Metindeki virgül ve noktanın bulundukları yerlerdeki duraklamaları öğrencilere konuşur gibi okuyarak ve dikkatleri çekilerek öğretilmelidir.
Peki sizler sesli okuma konusunda çocuklarınız ya da öğrencileriniz için neler yapabilirsiniz?
Çocuğun Sesli Kitap Okumasına Yardımcı Olmak İçin Ona Eşlik Edin
Çocuğunuzla sesli kitap okumanızın, uzun vadede onun daha geniş bir hayal gücüne, okuma tutkusuna sahip olması gibi pek çok faydası olduğunu belirtmek isterim.
Çocuk metni okurken metni takip etmeli, çocuğu dinlemeli ve gerekirse yorum yapmalıdır. Böylece çocuğunuz, özellikle hissettiği destek ve aldığı geri bildirimler sayesinde daha akıcı bir şekilde okuyabilir.
Sizin yaptığınız yorumlarla birlikte çocuğunuz okumasını iyileştirebilir. Bu sayede daha düzgün okuyabilir ve kitap okuma konusunda oldukça motive olabilir.
Sesinizi Kitapta Anlatılanlara Göre Değiştirebilirsiniz
Örneğin, farklı karakterler konuşurken sesinizi değiştirebilir ya da yabancı bir karakterin aksanını taklit etmeyi deneyebilirsiniz.
Eğer hikayede ses efektleri varsa bunlardan da mümkün olduğunca yararlanın. Özellikle hayvan seslerini taklit etmek çok etkili olacak ve çocuğunuzun ilgisini çok daha fazla çekecektir.
İster siz çocuğunuza sesli okuma yapın, isterse çocuğunuz size sesli okusun her iki durumda da çocuğunuzun okumaya olan ilgisi, dikkati artar ve bu etkinlikler onun başarısını önemli ölçüde artırır.
Siz de her gün çocuğunuzla en az 15 dakika sesli okuma yaparak onunla eğlenceli okumalar yapabilirsiniz.
Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Sevgilerimle
Öznur Karaeloğlu
Eğitimlerimiz ve etkinliklerimizle ilgili bilgi almak için:
E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com
https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/
https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu
https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/