Verimli Kitap Okuma Yöntemi
Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Okumak tüm hayatınızda faydasını göreceğiniz en önemli öğrenme araçlarından biridir. Okumak sayesinde öğrenmek istediğiniz bir alanın bilgisine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Eğer bu alan ilginizi çok çekiyorsa derinlemesine okuyarak uzmanlığınızı artırabilirsiniz. Okuma becerisi yüksek olan kişiler okul başarısında da yüksek performans gösterirler. Birbirinden farklı içerikleri okuduğunuzda genel kültürünüz artacağı için olaylar, durumlar hakkında ‘anlamlı bağlantılar’ kurmaya başlarsınız. Aynı zamanda ‘sinaps’ denilen ‘beyin hücrelerinin birbirine bağlanması’ artacağından muhakeme yeteneğiniz de gelişir.
Eğer öğrenciyseniz; çalıştığınız konuyla ilgili temel kavramları ve teoriler okuyarak öğrenebilirsiniz. Bu sayede kendinizi daha iyi ve güvenli ifade etmeyi deneyimlersiniz. Bulunduğunuz bölgelerdeki kütüphanelere üye olabilirsiniz. Kütüphanelerde aynı amaç doğrultusunda bulunan pek çok kişi vardır. Sessiz ve kitap dolu entelektüel bir ortamın kişiye sağlayacağı odaklanma ile yine okuma verimi artar. Üstelik kütüphanelerde özellikle en güncel araştırmaları, en son gelişmeleri arayabilirsiniz.
Hızlıca bir konuyu kavramak için
Başlık, giriş ve sonuç bölümünü hızlıca okuyun. Ayrıca eğer varsa tablo, tarih, tırnak işareti, koyu renkle yazılanları da bu okumaya dahil edin.
Bir konuyu genel olarak anlamak için kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
- Okuduğum bu konuyla ilgili hangi sorularıma cevap bulmak istiyorum?
- Bu metinde okuma amacıma uygun güncel ve faydalı bilgiler var mı?
- Okuduğum bu metin aklımdaki sorulara cevap veriyor mu?
- Metin eğer çeviri ise çevirisi anlamayı zorlaştırıyor mu?
- Eğer bilimsel bir metin okuyorsanız araştırma bulguları yazarın görüşünü destekliyor mu? Yazı tarafsız bir bakış açısıyla mı yazılmış, güvenilir mi?
Okumak çok değerlidir ve zamanınızı okuma amacınızı destekleyen ve değerini artıran metinlerle geçirdiğinizde yine anlamanız derinleşir.
Farklı okuma yöntemleri kullanabilirsiniz
Bazı metinleri yüksek sesle bazı metinlerin altını çizerek ya da metinlerin yanına yapışkan kağıtlar ekleyip üzerine not alabilirsiniz. Ya da okuduğunuz bir bölüm hakkında aklınızda kalanları defterinize yazabilirsiniz. Bir başka öneri de sadece bir sayfaya okuduklarınızla ilgili sizi çok etkileyenleri yazabilirsiniz. Belki de seneler sonra o kitabı açınca yazdığınız sayfa sayesinde kitabın içeriklerini hemen hatırlayacaksınız. Birçok insan okuduğu kitabı hatırlamakta ve o konu hakkında konuşmakta zorluk yaşar. Özellikle tek sayfalık bir özet aynı yönetici özeti gibi akılda kalıcılığı artırır.
Anahtar kelimelere dikkat edin
Anahtar kelime demek bir metindeki anlamı etkileyen ya da sürekli tekrarlanan kelimeler demektir. Belki de o kelimeden dolayı cümle olumsuz bir anlama dönüştü. Onun için anahtar kelimelerin farkında olmak gerekir. Özellikle sınavlarda bu çok önem kazanır. Anahtar kelimeyi bulduğunuzda o paragrafta konunun size aktarmak istediğini de daha kolay anlarsınız.
Okuduğunuz konu sizin için çok önemliyse;
Metni değerlendirerek okuyun. Konunun hem ana fikri hem ayrıntıları hem de mesajlarına yani satır aralarına çok dikkat etmelisiniz. Yazarın fikirleri birbirine nasıl bağladığı, eğer bağlamadıysa sizin tahmininiz ve yorumunuzun nasıl geliştiğinin farkında olun. Yazarın üslubunun, açıkça belirtmediği fakat ima ettiği düşüncelerinin, tekrarlayan kelimelerin, vurguların, metaforların ve birbirine karşıt görünen fikirlerinin de farkında olursanız bu size büyük bir perspektif ve bakış açısı sağlar.
12 Maddede Verimli Okuma
- Hangi konuyu okuyacaksınız ve kaçıncı sayfaya kadar okumanızı devam ettireceksiniz?
- Okuma amacınızı belirleyin. Ne için okuyorsunuz? (Derslerinize yardımcı olması için, eğlenmek için, rahatlamak için, genel kültür için)
- Hangi okuma yöntemi ile okuyacaksınız? (Tam okuma, tarama yöntemi, seçmeli okuma ya da göz gezdirme)
- Okumalarınızı masada yapın.
- Oturma yerinize ışığın arkanızdan gelmesine dikkat edin.
- Bulunduğunuz ortamın iyi havalandırın. Oksijen oranı düşük ortamlarda uykunuzun gelmesi kaçınılmadır.
- Okuyacağınız konu neyse onunla ilgili 5N1K(Ne, nerede, nasıl, ne zaman, niçin, kim) soruları düşünün. Kendi merakınızı besleyin.
- Motivasyonunuzu yükseltin. Okuduğunuz konuyu bilmeniz size hangi katkıları sağlayacak? Bu soruya verdiğiniz cevap konuya daha iyi odaklanmanızı sağlar.
- Kitap okurken elinize renkli fosforlu kalem bulundurursanız, kitaptaki ana fikirleri kolaylıkla işaretleyebilirsiniz. Konu ile ilgili anahtar kelimeleri farklı bir renkteki kalemle çizin. Konuda adı geçen kişileri, tarihleri, kalın ya da eğik olan kelimeleri kitaba yazın.
- Kitap okurken duruşunuza dikkat edin. Omurganız dik olduğunda beyninize yüzde20 daha fazla oksijen gider. Duruş bozukluklarında kişiler daha çabuk yorulur.
- Gözleriniz yorulduğunda gözleri dinlendiren Palming Tekniğini uygulayın. (Palming tekniğini #hızlıokumaipuçları hastaghi ile instagram da paylaşmıştım.)
- Hedeflediğiniz kadar okumayı yaptınız, kitabı kapatmadan önce şu ana kadar ne okuduğunuzu tekrar düşünün. Konu nasıl anlatılmış fark edin. Anahtar kelimeleri kendi anlatımınızla yeniden bir araya getirin ve konuyu kendi ifadelerinizle içinizden anlatın.
Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Kolaylık ve sevgiyle
Öznur Karaeloğlu
Eğitimlerimiz ve etkinliklerimizle ilgili bilgi almak için:
E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com
https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/
https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu
https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/
https://www.facebook.com/okaraeloglu
https://linktr.ee/OznurKaraeloglu