Sınavlarda Derece Yapan Öğrencilerin Özellikleri

Sınavlarda Derece Yapan Öğrencilerin Özellikleri

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

 

İnsanların birbirinden farklı olması gibi başarılı olan öğrencilerin de birbirinden farklı özellikleri vardı. Üniversite sınavlarında derece yapan öğrencilerle yapmış olduğum röportajlarda onları etkileyen seçimleri, çalışma stilleri gibi pek çok konuyu konuşmuştuk. Bazı öğrenciler okuldaki formasyonlarının iyi olması neticesinde kendilerine çok önceden bir vizyon belirlemişlerdi. Sadece okul başarılarını önemsemiyor, arkadaş ve sosyal ortamlarından da vazgeçmiyorlardı. Genelde ailelerinde ya da birincil akrabalarında eğitimci yakınları vardı. Onları, varlıklarını kabul eden ve kendi seçimlerine izin vererek ufuklarını genişleten kişilerdi bu özel insanlar.

İyi Kitap Okuyucusu 

Ortak özelliklerinde birisi iyi bir kitap okuyucusu olmaları ve muhakeme yeteneklerinin çok güçlü olmasıydı. Bu sayede soruyu daha okurken ne sormak istendiğini anlayarak uygun cevabı seçeneklerde arıyorlardı. Bazı öğrencilerin de hiç hırsları yoktu sadece çalışmış ve başarmışlardı. Her öğrencinin kendi çalışma yöntemi farklıydı.

Sınavlara Hazırlık Uzun Vadeli

Sınavların bir senelik bir hazırlık olmadığının farkında olarak çalışmayı alışkanlık haline getirmişlerdi. Kendilerine bir yol haritası çizmişlerdi. Ne olmak istediklerini daha küçük yaşlardan itibaren fark etmişler ve ona hazırlanmışlardı. Sosyal olarak kendilerine bir çevre edinmişler ve arkadaşlarıyla tatlı bir rekabet içine girmişlerdi. Kendi kendileriyle yarışırken arkadaşlarıyla paslaşmaları hem onları hem de arkadaşlarını bir üst basamağa taşımıştı.

Hedef Bilinci 

Bu öğrencilerde olan bir diğer özellik de hiçbir şeyi ulaşılamayacak bir noktada görmemeleriydi. Yeterince çalışırsam ben de herkes gibi başarırım düşüncesindeydiler. Aynı zamanda kendi başarılarını çok önemsemiyorlardı. “Herkes çalışarak başarılı olabilir, hedefin olsun yeter” gibi bir düşünce geliştirmişlerdi kendi içlerinde.

İç Referanslı

Röportajlar sırasında takdir ettiğim çok öğrenci oldu. Zekiydiler şüphesiz ama onları dereceye taşıyan bence sadece zekaları değildi. Zekalarını kullanmayı öğrenmeleriydi. Kendileriyle barışık ve hayattan istediklerini bilen ve çalışmalarını ona göre düzenleyen öğrenciler olmalarıydı. İç referanslı olmaları kendilerini daha çabuk ve kolay fark etmelerini getirmişti. Yaptıkları hataları da, doğruları da kolaylıkla görebiliyorlardı. Dış referanslı olan kişilerde gelişmeyen bakış açıları bu öğrencilerde içten dışa doğru hareket enerjisi oluşturuyordu. Aynı zamanda pozitif iklimlerde dolaşmaları, kendilerini destekleyen bir çevreye sahip olmaları da yine onları etkileyen özelliklerdendi.

Büyük Resim

Bu konuda yazacak çok gözlemim oldu. Sınavlarda derece yapmak ya da yapmamak değil mesele. Kişilerin kendini nerede görmek istediğiyle ilgiliydi. Kendini neye hazırlamak istediğiyle ilgiliydi. Öğrenciler kendilerine ya ailelerinden ya da okullarından mentör edinerek kendi hayatlarını kolaylaştıran çalışmalara hız kazandırmışlardı. Kişiler kendilerine dürüst davranarak gerçekten ne istediğini bildiğinde ve harekete geçtiğinde dünya ona yol gösterir, yol açar. Sınavlar sadece bir araç, kendi amacınızı bulduğunuzda her şeyin daha da kolaylaşacağını ve hayat resminizin netleştiğini göreceksiniz…

Okumak yerine dinlemek isterseniz, buradaki podcast bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Hepinize sınavlarda başarılar diliyorum.

Sevgilerimle

Öznur Karaeloğlu

Sorularınız için:

E-mail: oznur@oznurkaraeloglu.com

oznurkaraeloglu.com

https://www.instagram.com/oznurkaraeloglu/

https://www.youtube.com/@oznurkaraeloglu

https://www.linkedin.com/in/oznurkaraeloglu/

https://www.facebook.com/okaraeloglu

https://linktr.ee/OznurKaraeloglu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

827

Related Posts

Your Shopping cart

Close